Miniatűr lökéscsillapítók a maximális sebesség érdekében egy új válogatórendszerben

Az új MHE osztott tálcás válogatórendszer a felhasznált miniatűr lökéscsillapítóknak köszönhetően nagyobb sebesség elérésére képes, így több csomag leválogatására képes mint elődei. A holland Equinox MHE cég válogató rendszereket kínál a logisztikai ipar számára. Az ügyfelek, köztük vezető posta szolgáltatók magas szintű megoldások széles skáláját alkalmazzák, például válogatórendszereket, sorvégi csomagoló és raktárkezelő rendszereket, hogy segítsék ügyfeleiket az áruk világszerte történő elosztásában. A klasszikus jelölések mellett, mint például az irányítószám vagy a szállítási útvonal, az e-kereskedelmmel foglalkozó vállalatok számára fontos tényező a megrendelés szerinti rendezés.

Az Equinox válogató rendszerek gyakran használnak tálcákat a termékek, például borítékok és csomagok szállítására a rendszeren belül. Amikor az egyik termék bekerül egy tálcába, a vonalkód beolvasásával azonosítják. Mihelyt a tálca elérte a megfelelő rendeltetési helyet, kinyitják és a termék a megfelelő állomásra kerül. Ezt követően a termékek közvetlenül csomagolhatók vagy szállíthatók. Ovális alakjának köszönhetően az úgynevezett osztott tálcás válogatóknak mindkét oldalán van állása, ez megduplázza kapacitásukat.

>>> ACE Hidraulikus lökéscsillapítók

 

A miniatűr lökéscsillapítókkal a szűk ívek sem jelentenek problémát

A különösen helytakarékos kialakítás érdekében az Equinox MHE tovább csökkentette az osztott tálcás válogató gépek íveinek rádiuszát. Emiatt a szállító tálcák nagyon közel kerülnek egymáshoz a szűk íveknél, aminek következtében vibráció léphet fel.

A legrosszabb esetben a vibráció miatt az értékes termék akár ki is eshet e válogatógépből. A károk és az állásidő elkerülése érdekében a gyártó a csillapítástechnikában igen jártas ACE Controls tapasztalt mérnökeihez fordult, akik rendelkeznek tervezési tapasztalattal is többek között. Han Titulaer, aki az ACE Stoßdämpfer GmbH műszaki tanácsadója Hollandiában és Belgiumban, az MC150EUM-PP150 miniatűr lökéscsillapítók beépítését javasolta az ügyfélnek

A titok egy hermetikusan zárt gördülő membrán minden egyes lökéscsillapítóban. Ez az egyedülálló ACE csillapítási technológia biztosítja a hidraulikus csillapítófolyadék teljes elválasztását a környező levegőtől. Ezáltal lehetővé teszi a közvetlen nyomáskamrába történő beépítést, hogy a löketvégcsillapítást pneumatikus hengerekben megközelítőleg 7 bar vagy 100 psi értékig biztosítsák. A gördülő membrán nagyon alacsony dugattyú visszatérítő erőt biztosít ezeknek a karbantartást nem igénylő, használatra kész lökéscsillapítóknak.

AZ MC típusú termékcsalád miniatűr lökéscsillapítói nagyon széles körben használhatók, mivel rozsdamentes acél opciók is rendelkezésre állnak a nagyobb környezeti kompatibilitás érdekében. A logisztikai ipar és a csomagolóberendezések mellett automatizáláshoz vagy anyagmozgató berendezésekhez, közepes robotikához, valamint szerszámgépek csillapítóiként is használják őket.

A 12,7mm lökettel ezeknek az önszabályozó és karbantartást nem igénylő modern eszközöknek az energiaelnyelése 20 Nm / löket és 34 000 Nm / óra. Az akár 25 millió ciklus élettartamának köszönhetően a modern válogató rendszerek folyamatos működéséhez is megfelelőek. Egyszerű felhasználás esetén ez megegyezik a hagyományos lökéscsillapítók élettartamának négyszeresével. A miniatűr lökéscsillapítók széles választéka mellett az ACE Controls a mérnökök számára nagyobb, erősebb modelleket is kínál. Ide tartoznak az ipari és a nehézipari lökéscsillapítók. Ezek a legerősebb hidraulikus gépelemek hatékonyan képesek akár 126.500 Nm energiát is elnyelni löketenként.

Közeleg a karácsony. Az online üzletek számával együtt növekszik a küldemények és csomagok mennyisége is. A válogató berendezések feladata az, hogy megbirkózzon e hatalmas mennyiségekkel, és legfőképpen csúcsidőben. Ehhez a válogatónak nagy sebességgel kell mozognia anélkül, hogy a küldeményeket elvesztené. Egy új, csúcskategóriás rendszer éppen ezt teszi az ACE miniatűr lökéscsillapítók segítségével.

A vihar előtti csend: Nem csak karácsonykor indítanak több ezer küldeményt és csomagot minden egyes nap az ilyen válogató üzemekből.

Annak érdekében, hogy kisebb helyet foglaljon a válogató gép, az Equinox MHE csökkentette a gép íveinek rádiuszát, a nagyobb sebesség fenntartása érdekében pedig ACE miniatűr lökéscsillapítókat kezdett használni.

Az elvégzett tesztek után az MC150 - MC600 család önszabályozó, karbantartást nem igénylő tagjai bizonyultak ideálisnak a feladathoz.

Amellett, hogy az ívekben a gyors mozgásokat megbízhatóan fékezi, az ACE egyedi gördülő membrántechnológiájának köszönhetően az alkatrészek maximális élettartama akár a 25 millió ciklust is elérheti.

 

 

Szerző: Robert Timmerberg /plus2 GmbH, M. A., Journalist (DFJV) for ACE Stoßdämpfer GmbH/

2021. augusztus