Finomra hangolt precizitás

Miniatűr tengelykapcsolók mikromanipulátorokban

A mikromanipulátorok olyan eszközök, melyek a legkisebb léptékben működnek. Ezek a mikroszkópok működéséhez elengedhetetlen alkatrészek mikrométeres távolságban mozognak, hogy fókuszba hozzák a sejteket, baktériumokat vagy kolloid részecskéket. Leggyakoribb alkalmazásuk mikroszkópia a kémiában, orvostechnikában, géntechnológiában és félvezető fejlesztésében. A maximális feldolgozásnak és kompakt szerkezetnek köszönhetően az R+W miniatűr tengelykapcsolók a tökéletes partnert jelentik a mikromanipulátor iparban.

Egy mikromanipulátor rettentő pontos működését további eszközök teszik lehetővé. Így alakítható át az emberi kéz elnagyolt mozgása extrém pontos mozdulatokká, miközben a legapróbb mikrokapillárisokkal, tűkkel vagy elektródákkal dolgozunk. Ez a mozgás általában mechanikusan, hidraulikusan vagy elektronikusan kontrollálható, mindhárom dimenzióban.

Ezek az eszközök rendkívül hasznosak mikroműtétek során, ahol az operáció élő szöveten vagy sejteken zajlik, amit nagy felbontású mikroszkóppal figyelnek. A sejt manipuláció az első lépés nagyon sok időzített és többdimenziós kísérlet során. A reproduktív gyógyászatban a DNS, őssejt vagy az ondósejt petesejtbe történő mikroinjekciózása során transzgenikus szervezeteket kreálnak, és ez az eljárás kiterjedten használt a mesterséges megtermékenyítés során. A CRISPR/Cas9 technológiával a sejtmanipuláció során transzgenikus állatok hozhatóak létre. A mikromanipulátorokat továbbá használják még a mikroelektronikai iparban is, ahol az integrált áramköri tervezésben a mérőelektródák precíz pozicionálására használhatóak az elektrofiziológia elősegítése érdekében.

Maximális precizitás miniatűr tengelykapcsolókkal

A fejlődés ezekben a precíziós iparágakban megkívánja az innovációt és kreativitást. Christopher Monka, az R+W Antriebselemente értékesítője szerint: „A miniatürizálás trendje az olyan területeken, mint laboratóriumi orvosi technológia, precíziós mechanikai készülékgyártás vagy mikroadagoló pumpák, a miniatűr tengelykapcsolókat meghatározó szereplővé teszi ezeken a növekvő piacokon.” Kiváló megoldás akár olyan alacsony nyomatékátvitelhez is, mint 0,05 Nm és 1 milliméteres furatátmérőnél is alkalmazható.

 

 

Az MK6 miniatűr harmónika tengelykapcsolók könnyen egymásba illeszthetőek, valamint egyik végén szétnyíló tengellyel rendelkeznek (nyomatéktartomány: 0.5 - 10Nm).

Megbízható megoldás

A tengelykapcsoló nemcsak központi összekötő rendszerként szolgál a kerékagyak között, hanem lehetővé teszi a miniatűr tengelykapcsoló csatlakozások eltolódásának kompenzálását is. Christopher Monka magyarázata alapján „A fém tengelykapcsoló méretei az alkalmazás követelményeitől, a szükséges nyomatékátviteltől és az eltolás kompenzációjának mértékétől függenek.” A miniatűr tengelykapcsolónak nagyon nagy torziós merevséggel kell rendelkeznie, hogy a helyreállító erők a lehető legalacsonyabbak legyenek, miközben kompenzálják az eltolódásokat. Ez nagyon fontossá válik a hajtáslánc-alkalmazásokban, ahol a kezelőknek maximalizálniuk kell a gép teljesítményét, miközben meg kell védeni az alkatrészeket a túlzott kopástól. Az R+W MK szériája mindkét feladatot hibátlanul teljesíti.

Esettanulmány: Miniatűr tengelykapcsolók az idegtudományban

Az R+W Antriebselemente az elmúlt 30 évben miniatűr tengelykapcsoló megoldást szállít a kutatási berendezések egyik vezető gyártójának. Ez az ügyfél évtizedek óta fejleszt manipulátorokat elektrofiziológiai, injekciós és fürdőkamrák helymeghatározó rendszereiben való használatra. Az úgynevezett „neuropixel szondák” a termékválasztékuk legújabb részét képezik. Ez a berendezés lehetővé teszi több száz idegsejt aktivitásának egyidejű rögzítését számos különböző agyi régióból az idegtudományi kutatás során. A miniatűr tengelykapcsoló közvetlen kapcsolatot hoz létre egy nagyon finom menetes orsóval, és nagy torziós merevségével és holtjátékmentes kialakításával hozzájárul a gép általános pontosságához.

 

 

A kompakt FK1 Microflex kuplung maximum 1Ncm nyomatéktartományú alkalmazásokhoz.

Egyedi megoldások a rugalmas termékkínálatnak köszönhetően

A fém tengelykapcsoló sokféle alkalmazásra használható és számos különböző csatlakozási lehetőséggel rendelkezik. „Rendelhető radiális szorítócsavarokkal, hasított és osztott szorítóagyakkal, kúpos befogókészletként vagy bővítőtengellyel rendelkező modellként üreges tengely csatlakozásokhoz. A még egyszerűbb szerelés érdekében kínálunk egy dugaszolható, mégis holtjátékmentes változatot, amelyben üvegszál erősítésű műanyag kúpos dugaszolószegmens biztosítja a precíz nyomatékátvitelt, valamint elektromos és hőszigetelést. A dugaszolható kiviteleket a gyors, problémamentes szerelési csatlakozás jellemzi. A végfelhasználók rengeteg pénzt takarítanak meg a beállítási idők optimalizálásával, mivel nem kell szétszerelni a teljes tengelykapcsolót." összegzi Christopher Monka. A legtöbb alkalmazáshoz könnyen elérhetőek a szabványos kivitelek, de speciális anyagok és megoldások is alkalmazhatók egyedi applikációkhoz, például vákuum- vagy tisztatérben lévő csatlakozókhoz.

„A holtjátékmentes miniatűr tengelykapcsolók meggyőző tervezési megoldást jelentenek a precíziós tengelykapcsolók esetében. A miniatürizálás irányába mutató trendnek köszönhetően ez a termék meghatározó szerepet tölt be az olyan növekvő piacokon, mint a precíziós mechanikus készülékgyártás vagy a laboratóriumi és orvosi technológia, ahol például vákuum alkalmazásokban, ultratiszta helyiségekben is használhatók." Christopher Monka, R+W Antriebselemente Sales, Wörth a. M

Forradalmi eljárás a neuropixel szondák alkalmazása

A neuropixel szondák friss technológiai fejlesztésnek minősülnek. Az általuk kínált forradalmi előny az, hogy képesek több száz neuron aktivitásának egyidejű rögzítésére számos különböző agyi régióból. Az érzékelő elektródák sűrűn helyezkednek el a szondák szélén, így a kutatók könnyebben meghatározhatják az agyi tevékenység sejtes forrásait. Végül, minden új szonda tartalmaz egy komplett rögzítési rendszert, amely csökkenti a hardver méretét és költségeit. Így nincs szükség több száz kimeneti vezetékre.

 

 

Miniatűr harmonika-kuplungok közvetlen összeköttetéssel a finommenetes orsóval.

                                             Szerző: Sina Odenwald, az R+W Couplings honlapjáról I www.rw-couplings.com  2022. December