Danfoss EDITRON – hibrid és elektromos rendszerek kialakítása még sosem volt ilyen egyszerű

Hagyományosan, az elektromosság mobil előállítása dízel generátorokkal történik. Ezek közös jellemzői, hogy az állandó fordulatszámon üzemelő dízelmotor hajtja meg a feszültségszabályzóval szerelt háromfázisú generátort. Bár az egyenletes járás eredményeképp a motor optimális hatékonysággal üzemel, az energia előállítása akkor is megtörténik, amikor azt a fogyasztók nem igénylik.

A Danfoss EDITRON ugyanúgy egy dízelmotor köré épül, azonban az állandó mágnesességű generátor és az inverter mellett egy vezérlőegységet is tartalmaz. A vezérlő feladata, hogy a rendszer terhelésének függvényében a motor fordulatszámát is szabályozza, amely így üresjáratban alacsonyabb, nagyobb terhelés esetén pedig magasabb lesz, javítva az energiahatékonyságon.

Az EDITRON rendszerekkel akár 2000 kW teljesítmény is leadható. A rázkódás- és vibrációtűrés, valamint minden egység folyadékhűtése garantálja a megbízhatóságot a legkülönbözőbb környezeti viszonyok mellett is. Könnyű és kompakt kialakításnak köszönhetően helyet takarít meg és egyszerű telepítést tesz lehetővé. A felhasználóbarát szoftveres környezet segítségével a rendszerintegráció gyors és egyszerű, ezen felül monitoring, diagnosztikai és beállítási feladatokat is ellát. A fejlett vezérlőszoftver a legszigorúbb körülmények között is biztosítja a kiváló teljesítményt.

 

Soros hibrid rendszerekben a belsőégésű motor közvetlenül egy generátort hajt, az így keletkezett energiát pedig elektromos motorok adják le a felhasználás helyén.

A kettő között inverterek találhatók, melyek az átalakítás mellett a generátorok és motorok működését is szabályozzák.

Az energia tárolásáról jellemzően akkumulátorok gondoskodnak, melyek bizonyos üzemállapotokban át tudják venni a teljes rendszer energiaellátását a belsőégésű motor helyett.

Párhuzamos hibrid kialakításban egyetlen speciális elektromos berendezés lát el motor és generátor feladatokat. Ide csatlakozik a belsőégésű motor, valamint a hajtott egység.

 

Az energiatároló invertereken keresztül kapcsolódik, melyek feladata a töltési (generátor) és a felhasználási (motor) üzemmódok közötti váltás vezérlése.

Az energiatároló segítségével lehetőség adódik a belsőégésű motor munkáját segíteni, visszatermelésre pedig akkor kerül sor, amikor kisebb a hajtás teljesítményigénye.

A teljesen elektromos rendszer energiatárolóból, inverterekből, valamint hajtott egységekből (kerekek, hidraulikus szivattyúk stb.) áll.

 

Az akkumulátor töltése a hálózatról történik, és ez lát el energiával minden más berendezést.

 

A vezérlésről az inverter gondoskodik. Menet közbeni visszatöltésre fékezéskor, vagy egyéb lassító funkció során van lehetőség.

Főbb előnyök:

  • Alacsony üzemanyagfogyasztás
  • Az elérhető legnagyobb termelékenység és energiamegtakarítás
  • Egyszerűen integrálható
  • Kisebb CO2 és részecskekibocsátás
  • Beépítési hely- és tömegmegtakarítás
  • Alacsonyabb zajszint
  • Alacsonyabb karbantartási költségek

Danfoss EDITRON berendezések:

                                             Egységek   és   Motorok                                                  Átalakítók

                                                                                                                2022. Október a Danfoss honlapjáról I www.danfoss.com