Holtjáték és “mozgáskiesés” a hajtóművek esetében

Mit jelent a “mozgáskiesés” a hajtóművek esetében?

A hajtóművek megfelelő működéséhez bizonyos mértékű hézag szükséges a fogaskerekek illesztésekor

Ez segít elkerülni a túlmelegedést, vagy a hajtómű kopását, és biztosítja a megfelelő kenést.

A fogaskerekek illesztésekor keletkező rés, a hajtás folytonosságának megszűnéséhez avagy mozgás kieséshez vezethet.

A mozgáskiesés kétféleképpen jelentkezhet:

 

1) Holtjáték – hézag a fogaskerekek között

2) Torziós merevség – csavarodás a hajtóművön belül

Mi az a holtjáték ( backlash )?

A hajtómű holtjátéka a kimenő tengely szögpercben (arc-min - a fok 1/60-a) mért szögelfordulása mindkét irányban. Ez alapvetően a fogaskerék fogai között mért távolság. Nincs szigorú szabvány, amely előírja, hogyan kell mérni a holtjátékot egy hajtómű esetében.

 

Így könnyen ellentmondásokba és tévhitekbe ütközhetünk a piacon elérhető különböző gyártók által megadott holtjáték és pontosság értékekkel kapcsolatban, ami hatással van az aktuális mozgáskiesés mértékére.

 

A Micronnál a holtjátékot a névleges kimeneti nyomaték 2%-án mérik, és ez a maximális érték értendő a kimenő tengely minden pontján a hajtómű életartamára vetítve.

Hibaelhárítás

A kelleténél nagyobb a „mozgáskiesés” a rendszerben?

Okok amiért bizonyos holtjáték besorolások nem pontosak:

1) 0 holtjátékra vonatkozó állítások: Ezt általában lefelé kerekítik <1 szögperctől. Az előző diákon vázolt okok miatt a nulla holtjáték nem lehetséges bolygókerekes hajtóművek esetén.

2) Átlagos érték mérése: Egyes gyártók átlagosan 4 vagy több pontot vesznek fel a kimenő tengelyen, és ezen pontok átlagából adják meg a holtjáték értékét.  Például egy 4-es, 6-os, 10-es és 12-es holtjáték-mértékkel rendelkező egység 8 szögperc névleges értékkel fog rendelkezni. A Micron szabvány szerint ez egy 12 szögperces értéknek felel meg.

3) Alacsonyabb nyomaték mérése: A névleges nyomaték 2%-a helyett egyes gyártók 0,5%-ot vagy kevesebbet is használhatnak. Kisebb alkalmazott nyomaték használata jobb holtjáték mérést eredményez.

4) Idővel a holtjáték mértéke növekedni fog. Ezt figyelembe véve a Micron által megadott garantált értékek a hajtómű teljes élettartalmára vonatkoznak. Más gyártónál előfordulhat, hogy a kezdeti megadott 8 szögperc pontosság hat hónap múlva már 15 szögperc. Vásárlóink nagy részének elengedhetetlen a megfelelő pontosság ismerete és biztosítása a gépek teljes életciklusa során.

MICRON holtjáték specifikáció:

  • 2% névleges mérési nyomaték
  • Minden mérési pont a kihajtó tengelyen
  • Maximális érték a hajtómű teljes élettartamára vetítve

                                                            2022. November a BIBUS AG Group honlapjáról I www.bibus.com